Bir Kapalı Kutu: Konserve

Genç Okur - Alışveriş Rehberi

Alışveriş Rehberi / İbrahim Tolga Memika

 

“Yazın yiyeceğimi kışın da yemek istiyorum” diyorsanız çözüm konserve. Barbunya, sarma, domates, mısır ve daha onlarcasını raflarda gördüğümüz; bekârın, öğrencinin, yemek yapmaya yeni başlayanların dostu konservelerin hikâyesini, alırken nelere dikkat etmemiz gerektiğini gelin birlikte inceleyelim.

 

Kim buldu?

Dilimize Fransızcadan geçen konservenin kendisini İngilizlerin icat ettiği söylenir. Askerler ve kaşifler için üretilen teneke kutular başta kurşun ile yapılan lehimden dolayı zehirlenmelere yol açsa da Amerika’da makinesi üretilince bu sorun ortadan kalkmıştır. Kaynakları iyice incelersek konserveyi göçebe hayat süren Türklerin de kullandığını görürüz.

 

Cam candır

Yaz sonunda konserve yapma işi yüzlerce yıldır süregelen bir geleneğimizdir. Annelerimiz konserve yapmak için cam kullanırlar. Teneke kullananı gören yoktur herhalde. Çünkü anne tecrübesinin de gösterdiği gibi yiyecek metalle temas etmediği için cam, teneke kutulara göre daha sağlıklıdır.

Yazının devamı Genç Okur’un Kasım 2018 sayısında…